SIARAN MEDIA
Tiada siaran media
Cuaca pada Rabu, 04/10/2023
29°
Muadzam Shah
29°
L.T. Kuala Terengganu
30°
Kerteh
29°
Johore Bharu/Senai
30°
L.T. Alor Star
28°
TUDM Butterworth
30°
Sibu
28°
Keningau
29°
Kapit
29°
Lubuk Merbau
28°
Petaling Jaya
29°
Sitiawan
29°
L.T. Kuantan
32°
Sandakan
32°
L.T. Tawau
30°
Sri Aman
31°
Kudat
31°
L.T. Miri
29°
TUDM Gong Kedak
27°
Batu Embun
32°
Limbang
30°
L.T. Kota Bharu
28°
Mersing
29°
L.T. Ipoh
32°
Kota Kinabalu
29°
Bintulu
28°
Kuala Krai
30°
L.T. Melaka
28°
KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT (KLIA)
20°
Cameron Highlands
29°
Pertanian Chuping
31°
L.T.A. Pulau Langkawi
31°
Mulu
29°
L.T.A. Bayan Lepas
27°
Kuala Pilah
27°
Temerloh
31°
Kuching
32°
Labuan
29°
Batu Pahat
27°
Kuala Lumpur/Subang
29°
Kluang

Fenomena Cuaca


Monsun


Cuaca di Malaysia dicirikan oleh dua rejim monsun iaitu Monsun Barat Daya yang bermula dari akhir bulan Mei ke September, dan Monsun Timur Laut dari bulan November ke Mac. Monsun Timur Laut membawa hujan lebat terutamanya kepada negeri-negeri di pantai timur Semenanjung Malaysia dan barat Sarawak, manakala Monsun Barat Daya secara relatifnya menunjukkan cuaca yang lebih kering. Tempoh peralihan di antara dua monsun ini dikenali sebagai musim peralihan monsun.

Apakah monsun?

Perkataan "monsun" berasal daripada perkataan Arab "muasim" yang bermaksud musim. Pedagang-pedagang kuno yang berulang-alik melalui Lautan India dan Laut Arab menggunakan perkataan ini bagi menjelaskan sistem angin yang silih berganti yang bertiup dari arah timur laut semasa musim sejuk di Hemisfera Utara dan dari arah berlawanan iaitu angin barat daya semasa musim panas di Hemisfera Utara.

Apakah yang menyebabkan Monsun?

Monsun berlaku disebabkan oleh perbezaan suhu di antara daratan dan lautan hasil daripada pemanasan sinaran matahari. Semasa musim sejuk, kawasan daratan benua menyejuk dengan lebih cepat dan menyebabkan suhu yang amat rendah di Asia Tengah. Keadaan ini menyebabkan tekanan atmosfera meningkat dan membentuk sistem tekanan tinggi (antisiklon) yang sangat kuat di Siberia. Akibatnya, udara sejuk bergerak keluar dari Siberia sebagai angin barat laut dan seterusnya bertukar menjadi angin timur laut apabila tiba di perairan pantai China sebelum menuju ke Asia Tenggara.

Dari masa ke masa, ledakan udara sejuk yang kuat (luruan monsun) ini saling bertindak dengan sistem tekanan rendah dan pusaran siklon yang terbentuk berhampiran Khatulistiwa, menghasilkan angin kencang dan laut bergelora di Laut China Selatan serta hujan lebat di pantai timur Semenanjung Malaysia dan juga di pantai barat Sarawak.

Pada musim panas, pemanasan suria yang kuat membawa kepada peningkatan suhu di kawasan daratan Asia. Semasa udara panas mengembang naik, kawasan tekanan rendah separa tetap terbentuk. Angin tenggara lembap yang berasal dari selatan Lautan Hindi dan rantau Indonesia-Australia bertukar menjadi angin barat daya apabila merentasi Khatulistiwa. Angin ini seterusnya bergerak merentasi Asia Tenggara sebelum menumpu ke arah Indochina, China dan Barat Laut Pasifik.

Ciri-ciri monsun

Musim Monsun Timur Laut merupakan musim hujan utama negara kita. Sistem cuaca monsun yang terbentuk bersama-sama dengan luruan udara sejuk dari Siberia menghasilkan hujan lebat yang sering menyebabkan banjir besar di negeri-negeri pantai timur iaitu negeri Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor Timur, serta negeri Sarawak di Malaysia Timur. Monsun Barat Daya secara relatifnya adalah lebih kering bagi seluruh negara kecuali negeri Sabah di Malaysia Timur. Pada musim ini, kebanyakan negeri mengalami hujan bulanan minimum, biasanya di antara 100 - 150mm. Keadaan ini menunjukkan keadaan atmosfera yang stabil di kawasan khatulistiwa. Keadaan kering di Semenanjung Malaysia terutamanya disebabkan oleh kesan lindung hujan oleh banjaran gunung di Sumatera. Sabah secara relatifnya lebih lembap (melebihi 200mm) akibat daripada kesan ekor dari taufan yang kerap melintasi Filipina semasa perjalanannya merentasi Laut China Selatan dan sekitarnya.

Semasa musim peralihan monsun, angin adalah sepoi-sepoi dan berubah-ubah. Pada waktu pagi, langit biasanya cerah dan ini telah membantu pembentukan ribut petir pada sebelah petang. Di negeri-negeri pantai barat Semenanjung Malaysia, ribut petir menghasilkan purata hujan bulanan maksimum semasa kedua-dua musim peralihan monsun. Nasihat-nasihat dan amaran-amaran cuaca buruk ini akan disebarkan melalui akhbar, media sosial dan disiarkan melalui radio dan televisyen.

Persediaan untuk menghadapi monsun lembap

Sebelum Musim Monsun
 • Sentiasa mendengar siaran radio, televisyen atau media sosial untuk amaran angin kencang dan laut bergelora.
 • Pastikan bekalan air dan makanan yang tidak mudah rosak disimpan secukupnya.
 • Bersihkan longkang, parit dan talang hujan daripada tersumbat.
Semasa Musim Monsun
 • Tinggal di tanah kukuh. Jauhi dari longkang beraliran laju, sungai dan kawasan banjir.
 • Jangan memandu ke kawasan banjir. Elakkan daripada melalui jambatan yang tidak kukuh dan jalan yang selalu dinaiki air.
 • Ikut arahan pihak berkuasa pengurusan bencana tempatan.
 • Bersedia untuk berpindah jika diarahkan terutamanya bagi yang tinggal di kawasan pantai, berhampiran sungai atau kawasan rendah.
 • Pastikan kenderaan anda diletakkan di tempat tinggi dan segala harta benda yang lain terjamin daripada kerugian dan kemusnahan akibat daripada banjir.
 • Elakkan daripada pergi ke laut dengan menggunakan kapal atau bot kecil.

Ribut Petir


Di Malaysia, ribut petir merupakan satu fenomena biasa yang berlaku sepanjang tahun dan selalunya berlaku pada waktu petang dan awal senja. Walaupun secara relatifnya ia bersaiz kecil, tetapi semua ribut petir adalah merbahaya. Setiap ribut petir menghasilkan kilat yang boleh mengancam nyawa manusia.

Hujan lebat daripada ribut petir boleh mengakibatkan banjir kilat dan tanah runtuh. Angin kencang dan hujan batu yang dikaitkan dengan sesetengah ribut petir juga adalah berbahaya.

Apakah ribut petir?

Ribut petir ditakrifkan oleh Pertubuhan Meteorologi Sedunia (WMO) sebagai kejadian satu atau lebih nyahcas elektrik secara tiba-tiba yang menghasilkan lintasan cahaya (kilat) dan bunyi gemuruh (guruh).

 • Ribut petir biasanya terbentuk dalam keadaan atmosfera yang tidak stabil dan lembap.
 • Awan Kumulus terbentuk apabila udara panas yang lembap naik dari permukaan bumi ke altitud yang lebih tinggi dan memeluwap.
 • Ia berkembang secara menyisi dan menegak menjadi awan padat yang lebih besar yang disebut sebagai awan kumulonimbus, dengan golakan kuat di dalamnya dan aliran keluar yang kuat di bawah dasarnya.
 • Awan ribut petir yang matang selalunya mempunyai struktur bersel dengan diameter mencapai 3 ke 5 kilometer dan ketinggiannya melebihi 10 kilometer. Ia boleh wujud secara individu, berkelompok atau dalam garisan.
 • Purata tempoh hayat ribut petir ialah antara 15 hingga 30 minit tetapi dalam keadaan tertentu, tempoh ini jauh lebih panjang.

Ribut petir berpotensi untuk menghasilkan hujan batu, hujan lebat, kilat sabung menyabung dan angin langkisau. Sesetengah keadaan cuaca yang sangat buruk boleh terjadi apabila kelompok ribut petir melanda sesuatu kawasan untuk tempoh yang panjang.

Letusan ke bawah

Letusan ke bawah adalah istilah yang digunakan untuk menjelaskan tentang penurunan cepat udara di suatu kawasan kecil di bawah ribut petir. Angin kencang yang terhasil boleh mencapai kelajuan yang amat tinggi sehingga boleh menyebabkan kemusnahan ketara di sepanjang laluannya dan sangat berbahaya kepada operasi penerbangan.

Kilat

Udara yang turun naik di dalam awan ribut petir mengakibatkan pemisahan cas positif dan cas negatif. Kilat adalah nyahcas yang terhasil apabila perbezaan cas elektrik di antara permukaan bumi dan atmosfera cukup besar untuk mengatasi kesan penebatan udara. Kilat boleh terjadi samada di dalam awan, dari awan ke awan, atau antara awan dengan permukaan bumi. Kilat kerap menyambar di luar kawasan hujan lebat dan boleh berlaku sejauh 10 batu dari kawasan hujan tersebut.

Udara berhampiran kawasan yang dipanah kilat menjadi panas dan mencapai suhu melebihi 27,000°C - iaitu lebih panas daripada permukaan matahari. Pemanasan dan penyejukan cepat udara berhampiran kawasan yang terkena kilat menghasilkan rencatan gelombang yang mengejut lalu menghasilkan guruh.

Kilat boleh menyebabkan kerosakan peralatan elektrik yang terpasang dan boleh mencetuskan kebakaran. Kebanyakan kematian dan kecederaan akibat daripada kilat terjadi kepada mereka yang berada di luar bangunan.

Tempoh ribut petir kerap berlaku

Ribut petir boleh berlaku sepanjang tahun tetapi lebih kerap semasa tempoh antara monsun iaitu dari April hingga Mei dan dari Oktober hingga November. Di daratan, ribut petir lazimnya terjadi pada waktu petang dan senja manakala di lautan, ia kerap berlaku pada sebelah malam. Di Malaysia, Subang merekodkan mengalami jumlah ribut petir paling tinggi diikuti oleh Bayan Lepas dan Kluang.

Keselamatan semasa ribut petir dan kilat

Sebelum Ribut Petir
 • Semak ramalan cuaca sebelum keluar untuk tempoh yang lama.
 • Lihat sebarang tanda-tanda kedatangan ribut jika ada.
 • Tangguhkan sebarang aktiviti luar jika ribut petir dijangka akan berlaku.
Semasa Ribut Petir
 • Masuk ke dalam bangunan kukuh atau kereta. Jangan berteduh di tempat yang kecil atau di bawah pokok yang terpencil.
 • Jika berlaku kilat dan tiada tempat berlindung kukuh, masuk ke dalam kereta dan tutup tingkap.
 • Keluar dari bot dan jauhi air.
 • Talian telefon dan paip logam boleh mengalirkan elektrik. Hindari daripada menggunakan telefon atau sebarang kelengkapan elektrik. Guna telefon hanya semasa kecemasan. Cabut palam kelengkapan elektrik yang tidak digunakan.
 • Jangan mandi.
 • Tutup penyaman udara. Luruan kuasa kilat boleh memberikan beban lebih pada pemampat.
 • Jika memandu di lebuhraya dan jejantas, berwaspada dengan angin kencang.
 • Pindah ke tempat yang lebih tinggi jika banjir kilat dijangka berlaku.
Jika terperangkap di luar bangunan dan tiada tempat berlindung.
 • Berteduh di tempat rendah yang tidak banjir yang jauh dari pokok, pagar dan tiang.
 • Jika berada di dalam hutan, berteduhlah di bawah pokok yang lebih rendah.
 • Jika didapati kulit kita terangsang atau rambut kita menegak, mencangkunglah ke tanah. Letakkan tangan di lutut dengan kepala di antara kedua-dua lutut. Jadikan badan sekecil mungkin dan kurangkan daripada menyentuh tanah.
 • Jika anda sedang berperahu atau berenang, kembali ke daratan dan cari tempat berlindung dengan segera.

El Nino dan La Nina


Apakah itu El Nino?

Setiap dua ke tujuh tahun, arus laut yang panas menggantikan arus laut yang kebiasaannya sejuk di luar pantai barat Peru, Amerika Selatan. Fenomena lautan yang ini disebut sebagai El Niño. Pemanasan lautan ini didapati berlaku di kawasan yang lebih luas meliputi Pasifik tengah dan timur serta mempunyai kaitan dengan peristiwa cuaca luar biasa yang ketara di tempat-tempat tertentu di dunia seperti banjir yang teruk dan kemarau yang berpanjangan. Di Asia Tenggara, Indonesia dan Australia, berlaku keadaan cuaca lebih kering dari normal sementara di Pasifik tengah dan timur berhampiran khatulistiwa kebiasaannya mengalami keadaan lembap.

Secara lazimnya, El Niño berlaku untuk tempoh 6 hingga 18 bulan. Biasanya ia terbentuk pada pertengahan tahun, berada di kemuncak pada akhir tahun dan menjadi lemah menjelang awal tahun berikutnya. El Niño yang mempunyai intensiti yang sama tidak semestinya menghasilkan corak iklim yang sama.

Bagaimana El Niño dikaitkan dengan keadaan atmosfera?

Semasa El Niño berlaku, air permukaan laut yang lebih panas di tengah dan timur Lautan Pasifik Khatulistiwa membekalkan haba dan lembapan tambahan kepada atmosfera yang berada di atasnya. Ini mendorong pergerakan menaik yang kuat dan dengan demikian merendahkan tekanan permukaan di dalam kawasan berpergerakan menaik itu. Udara lembap yang naik itu terpeluwap lalu membentuk kawasan ribut petir yang luas dan hujan lebat di kawasan berkenaan. Di bahagian barat Pasifik termasuk Malaysia, tekanan atmosfera meningkat, menyebabkan cuaca yang secara relatifnya kering.


Semasa keadaan normal (neutral), tekanan permukaan atmosfera di Pasifik barat biasanya rendah manakala di tengah dan timur Pasifik adalah tinggi. Dalam keadaan ini, umumnya keadaan kawasan Pasifik barat adalah lembap manakala Pasifik tengah dan timur adalah kering.


Adakah fasa yang berlawanan dengan fasa El Nino ?

Pada masa-masa tertentu, walaupun tidak selalu, suhu permukaan laut di tengah dan Timur Lautan Pasifik menjadi lebih rendah dari biasa. Fenomena ini di panggil La Niña suatu keadaan yang bertentangan dengan El Niño. Dalam keadaan ini, tekanan atmosfera permukaan di kawasan khatulistiwa Pasifik barat menurun, menyebabkan pembentukan awan yang lebih aktif dan hujan lebat. Semasa keadaan La Niña, tekanan permukaan atmosfera meningkat di Pasifik tengah dan timur manakala tekanan permukaan menurun di bahagian Pasifik barat. Keadaan La Niña turut dikenali sebagai fasa sejuk ENSO.


Corak tekanan permukaan atmosfera yang berselang-seli di kawasan tropika Lautan Pasifik, yang mana keadaan lautan bertukar dari El Niño kepada keadaan neutral dan sebaliknya dikenali sebagai Ayunan Selatan (SO). Gandingan hubungan di antara atmosfera dan lautan semasa kejadian El Niño ini dikenali sebagai El Niño-Ayunan Selatan (ENSO).

Bagaimana kita memantau El Nino dan reaksi atmosfera?

Parameter-parameter asas yang digunakan untuk memantau El Niño dan tindakbalas atmosfera termasuklah suhu permukaan laut di kawasan Khatulistiwa Lautan Pasifik, suhu di bawah permukaan lautan sehingga ke kedalaman 150 meter, keadaan awan serta corak hujan yang luar biasa di Lautan Pasifik.

Southern Oscillation Index (SOI)

Oleh kerana tekanan atmosfera dan suhu laut berkait rapat, suatu indeks atmosfera yang dipanggil Indeks Ayunan Selatan (Southern Oscillation Index, SOI) juga digunakan untuk mengukur tindakbalas atmosfera terhadap fenomena ini. Indeks ini dihitung dari perbezaan keadaan turun-naik tekanan atmosfera bulanan di antara Tahiti (mewakili Pasifik timur) dan Darwin (mewakili Pasifik barat). Jika terdapat nilai SOI negatif yang ketara, berterusan selama sekurang-kurangannya enam bulan, kita mengalami keadaan El Niño. Lebih besar nilai negatif tersebut maka lebih tinggi intensiti El Niño tersebut. Sebaliknya, nilai SOI positif yang tinggi menunjukkan keadaan La Niña. El Niño/La Niña yang kuat biasanya diwakili oleh SOI yang bernilai 1.5 (negatif untuk El Niño dan positif untuk La Niña) atau lebih dan berpanjangan manakala keadaan yang sederhana diwakili oleh indeks berjulat di antara 0.8 dan 1.5. Keadaan El Niño yang lemah pula bernilai di antara 0.4 dan 0.8.

(Sumber: Climate & Global Dynamic, NCAR)

Oceanic Niño Index (ONI)

Definisi lain bagi keadaan El Niño dan La Niña yang digunakan oleh National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ditakrifkan sebagai perubahan suhu permukaan lautan di rantau Niño 3.4 (5°U-5°S, 120°B-170°B), disebut sebagai Oceanic Niño Index (ONI). Dengan menggunakan indeks ini, El Niño dicirikan oleh ONI yang bernilai +0.5°C atau lebih sementara La Niña bernilai -0.5°C atau kurang. Syarat untuk mengkelaskan suatu episod El Niño/ La Niña ialah nilai ONI mestilah sama atau melebihi nilai ambang (+/-0.5°C) berterusan selama sekurang-kurangnya lima bulan.

Kekerapan berlakunya El Niño dan La Niña

Climate Prediction Center, National Oceanic and Atmospheric Administration (CPC, NOAA) telah menyenaraikan episod-episod sebagai tahun El Niño dan La Nina berdasarkan Oceanic Niño Index seperti berikut:


Apakah perubahan iklim semasa El Niño?

Di kawasan Tropika, keadaan mendung dan aktiviti-aktiviti ribut petir beralih dari Pasifik barat ke kawasan Pasifik tengah dan timur, menyebabkan keadaan kering yang luar biasa di Malaysia, Indonesia, Filipina dan utara Australia semasa El Niño berlaku. Cuaca yang lebih panas dan kering juga berlaku di tenggara Afrika, India dan utara Brazil. Cuaca lebih lembap pula berlaku di sepanjang pantai barat kawasan tropika Amerika Selatan dan pantai teluk di Amerika Utara seperti ditunjuk di dalam rajah di bawah.

(Sumber: CPC-NCEP, NOAA)

Apakah impak yang tipikal di Malaysia?

Dengan kehadiran El Niño yang sederhana atau kuat, taburan hujan di Sabah dan Sarawak akan berada jauh di bawah paras purata semasa monsun Barat Daya (Jun-Ogos) dan monsun Timur Laut (November-Februari), sebaliknya di Semenanjung Malaysia taburan hujan adalah di bawah paras purata hanya semasa monsun Barat Daya (Jun-Ogos).

Keadaan El Niño yang lemah dikenalpasti memberi impak yang minimum kepada taburan hujan di Malaysia. Tambahan pula, taburan hujan di bawah dan atas paras purata boleh juga berlaku dalam tahun-tahun yang bukan El Niño/La Niña.


Siklon Tropika


Siklon tropika adalah ribut ganas yang berputar dan berdiameter beberapa ratus kilometer yang terbentuk di kawasan perairan tropika. Apabila dilihat melalui satelit, ia kelihatan seperti satu sistem gegelung yang kuat dan ketat dengan kelompok awan yang melingkar ke luar. Bagi siklon tropika yang matang, wujudnya satu pusat kawasan udara secara relatifnya tenang dan hanya terdapat sedikit awan. Kawasan ini dikenali sebagai mata bagi siklon tropika tersebut.

Keadaan yang diperlukan untuk ribut ini ialah kewujudan awal gangguan cuaca, laut tropika yang panas dan lembap serta angin yang lemah. Sekiranya keadaan yang sesuai ini wujud dalam satu tempoh masa yang cukup panjang, ia boleh bercantum dan menghasilkan angin dan ombak yang kuat, hujan lebat dan banjir.

Hurikan, siklon dan taufan adalah fenomena cuaca yang sama. Penggunaan nama yang berbeza merujuk kepada ribut-ribut di lautan-lautan yang berbeza. Di Lautan Atlantik dan Timur Laut Lautan Pasifik, ia dinamakan sebagai “hurikan”. Jenis gangguan cuaca yang sama yang berlaku di Barat Laut Lautan Pasifik pula dinamakan sebagai “taufan” manakala nama “siklon” digunakan bagi gangguan cuaca yang berlaku di Selatan Lautan Pasifik dan Lautan Hindi.

Siklon Tropika atau Siklon. Apakah perbezaannya?

Siklon tropika adalah satu istilah generik yang menghuraikan satu pusaran, sistem awan terancang dan ribut petir yang berasal dari perairan tropika atau sub-tropika dan mempunyai gegelung tertutup pada paras rendah. Apabila siklon tropika tersebut mencapai kelajuan maksimum iaitu 118 kmsj atau lebih secara berterusan, ia akan diklasifikasikan sebagai hurikan, taufan atau siklon berdasarkan tempat di mana ribut tersebut berasal.

Siklon tropika dikelaskan seperti berikut:

a) Lekukan Tropika
Satu sistem yang terdiri daripada awan dan ribut petir yang berputar dengan kelajuan angin maksimum berterusan iaitu 61 kmsj atau kurang.
b) Ribut Tropika
Satu sistem ribut petir kuat yang berputar dengan kelajuan angin maksimum berterusan iaitu di antara 62 - 117 kmsj.
c) Taufan
Satu sistem cuaca tropika yang kuat dan jelas berputar dengan kelajuan angin maksimum berterusan iaitu 118 kmsj atau lebih.

Bagaimana siklon tropika terbentuk?

Siklon tropika terbentuk di kawasan lautan yang suhu permukaannya adalah 26 °C atau lebih. Di rantau Asia, siklon tropika selalunya dikenali sebagai taufan dan biasanya terjadi semasa musim panas di Hemisfera Utara di mana suhu di Lautan Pasifik adalah panas dan sesuai untuk aktiviti perolakan. Sistem tekanan rendah yang terbentuk di kawasan lautan tropika yang panas bergerak ke arah barat dan terbentuk daripada lekukan tropika kepada ribut tropika dan akhirnya menjadi taufan yang matang.

Siklon yang terbentuk mengumpulkan haba dan tenaga melalui hubungan dengan air laut yang panas. Haba dan kelembapan yang terhasil melalui penyejatan permukaan laut memberi tenaga kepadanya seperti enjin haba raksasa. Pembentukan kelompok-kelompok ribut petir membolehkan udara menjadi lebih panas dan naik lebih tinggi dalam atmosfera.

Pembentukan siklon tropika memerlukan keadaan persekitaran yang bersesuaian seperti berikut:

 • Perairan laut yang hangat (sekurang-kurangnya 26.5 °C) dengan kedalaman sekurang-kurangnya 50 meter. Perairan yang panas diperlukan untuk menjadi pemangkin dalam pembentukan siklon tropika.
 • Atmosfera yang menyejuk dengan cukup cepat dengan ketinggian membentuk keadaan tidak stabil yang menggalakkan perolakan udara lembap. Ini adalah proses ribut petir yang membolehkan haba yang tersimpan di perairan laut dibebaskan untuk perkembangan siklon tropika.
 • Lapisan lembap berhampiran dengan lapisan pertengahan Troposfera (5 km). Lapisan pertengahan yang kering adalah tidak kondusif untuk membolehkan perkembangan aktiviti ribut petir secara meluas.
 • Berkedudukan pada jarak minimum sekurang-kurangnya 500 km dari Khatulistiwa. Daya Coriolis diperlukan di dalam pembentukan sistem gangguan tekanan rendah dan menyokong perkembangan sistem tersebut.
 • Satu gangguan berhampiran permukaan yang sedia ada terbentuk dengan pertembungan dan pusaran yang mencukupi. Siklon tropika tidak dapat dihasilkan secara spontan. Untuk ianya terbentuk memerlukan sedikit sistem lemah yang terancang dengan pusingan ke dalam yang mencukupi.
 • Ricihan angin menegak yang rendah (kurang daripada 20 Knot) di antara permukaan dan atas Troposfera. Ricihan angin menegak adalah magnitud perubahan angin dengan ketinggian. Ricihan angin menegak yang besar mengganggu pertumbuhan siklon tropika yang baru terbentuk.

Mata taufan yang berdiameter antara 30 - 100 kilometer adalah merupakan pusat tekanan rendah tersebut. Aktiviti yang paling hebat (atau ganas) berlaku di kawasan sekitar mata yang juga dipanggil dinding mata. Di sini, udara berputar ke arah atas dan luar dengan kelajuan yang meningkat. Sebahagian daripada udara bergerak ke arah dalam dan tenggelam ke dalam mata, membentuk kawasan bebas awan.

Bilakah taufan biasanya kerap berlaku?

Pada kebiasaannya, taufan mula muncul di sebelah barat Pasifik Utara pada awal bulan Mei. Bilangannya bertambah dan mencapai maksima sekitar bulan September. Kebanyakan taufan terbentuk di kawasan latitud 5 °U dan 20 °U dan longitud 130 °T dan 170 °T. Laluan biasa bagi taufan adalah bergerak menghala ke arah barat merentasi Filipina dan seterusnya membelok ke arah timur laut apabila menghampiri daratan Asia.

Bagaimanakah taufan dinamakan?

Negara-negara ahli Jawatankuasa Taufan Pertubuhan Meteorologi Sedunia di kalangan negara-negara di dalam kawasan Barat Laut Lautan Pasifik termasuk Malaysia menyumbang kepada nama taufan yang terbentuk. Regional Specialized Meteorological Centre Tokyo, Jepun bertanggungjawab untuk memberi nama taufan berdasarkan senarai nama yang dibekalkan oleh negara-negara ahli.

Bencana berkaitan taufan

Taufan merupakan salah satu bencana alam yang amat dahsyat dan membinasakan. Laluannya yang jauh dan hayatnya yang panjang menjadikan kehadirannya amat mengerikan dan membawa kepada kemusnahan.

Beberapa ancaman berkaitan taufan ialah:

a) Luruan Ribut
Luruan ribut ialah satu kubah air yang besar, lebarnya antara 50 hingga 100 batu yang melanda pinggir pantai berhampiran tempat taufan bertemu daratan. Taufan yang kuat dan perairan yang cetek akan menghasilkan luruan yang lebih tinggi. Luruan ribut merupakan ancaman terbesar kepada nyawa dan harta benda terutamanya di kawasan sepanjang pantai.
b) Hujan Lebat
Hujan mencurah-curah dan menyeluruh boleh menyebabkan banjir besar yang dahsyat.
c) Angin Kencang
Daya angin taufan boleh memusnahkan bangunan dan struktur binaan yang tidak kukuh. Serpihan runtuhan berterbangan dalam taufan. Langkisau kuat boleh menumbangkan pokok dan memutuskan talian elektrik yang boleh menyebabkan gangguan besar.

Jerebu


Jerebu yang kelihatan di latar langit bandar kita disebabkan oleh zarah terampai di dalam atmosfera. Pada kepekatan yang tinggi, zarah-zarah ini menyerak dan menyerap cahaya matahari menyebabkan ketampakan mendatar mengurang menjadikan atmosfera kelihatan seperti pendar baiduri. Jerebu bukan sahaja terbatas di kawasan-kawasan bandar tetapi ia juga boleh berlaku di kawasan-kawasan luar bandar.

Zarah jerebu - asal kejadiannya

Zarah yang menyebabkan fenomena jerebu berasal daripada pelbagai sumber, antaranya ialah semulajadi dan antropogen. Sumber semula jadi termasuklah lautan, hutan dan permukaan tanah. Walau bagaimanapun kebanyakan zarah-zarah adalah daripada aktiviti manusia seperti pembakaran secara terbuka, pembukaan tanah, pengunaan kenderaan bermotor dan pembakaran bahan api di dalam dandang industri.

Keadaan yang membantu pembentukan jerebu

Di tropika, kelajuan angin biasanya perlahan. Bagi tempoh tertentu terutamanya semasa Monsun Barat Daya, keadaan atmosfera sangat stabil dan pergerakan udara mengufuk dan menegak berkurang. Dalam keadaan ini, pembentukan awan tidak aktif menyebabkan cuaca menjadi kering. Beberapa faktor seperti tempoh cuaca kering yang panjang, atmosfera yang stabil dan sumber pencemaran yang banyak di bandar atau luar bandar merupakan ramuan unggul pembentukan jerebu. Zarah-zarah yang dibebaskan ke dalam atmosfera terperangkap didalam jisim udara bergenang dan meningkatkan kepekatannya menyebabkan keadaan berjerebu. Di Semenanjung Malaysia, jerebu biasanya berlaku dari bulan Januari ke Februari dan Jun ke Ogos.

Sebaliknya, semasa Monsun Timur laut, angin lengas Timur laut yang umumnya bertiup kuat dari Laut China Selatan sering menurunkan kelengasannya di daratan sebagai hujan menyeluruh, oleh itu jerebu jarang kelihatan.

Apakah yang menyebabkan keadaan jerebu berkurang?

Di dalam keadaan atmosfera yang berubah-ubah, demikian juga halnya terdapat hari yang berjerebu dan hari cerah. Apakah yang menyebabkan perubahan ini? Zarah-zarah di atmosfera disingkirkan melalui beberapa proses. Zarah yang lebih berat mendap ke bumi melalui pengendapan graviti.

Proses basuhan hujan melibatkan pemeluwapan wap ke atas zarah kumin bagi membentuk titis air yang akhirnya menghasilkan awan. Zarah-zarah juga disingkirkan melalui perlanggaran dan perlekatan dengan turunnya titisan hujan melalui proses yang disebut cucian.

Golakan juga memainkan peranan membawa zarah-zarah jerebu ke paras atmosfera tinggi untuk sebaran yang lebih berkesan. Dalam kes ini, hujan lebat / ribut petir yang menyeluruh dengan arus menaik dan menurun yang kuat boleh menyingkirkan jerebu dengan berkesan. Hujan renyai yang singkat biasanya tidak berkesan dalam menghilangkan jerebu teruk.

Jerebu, kabus atau kabut?

Jerebu sering disalah anggap dengan kabus atau kabut. Pada awal pagi atau selepas turunnya hujan apabila suhu rendah dan kelembapan tinggi, kabus dan kadangkala kabut terbentuk di kawasan lembah dan tanah rendah. Ianya akan hilang secara perlahan-lahan setelah matahari naik. Kabus dan kabut terbentuk hasil daripada pemeluwapan wap air ke atas zarah terampai di atmosfera. Dalam meteorologi, kabus wujud jika ketampakan menjadi kurang (tanpa cuaca lain) dan keadaan atmosfera di permukaan bumi adalah lembap. Bila ketampakan mengufuk mengurang di bawah 1000 meter, fenomena dikelaskan sebagai kabut.

Adakah jerebu memudaratkan?

Jerebu yang berasal daripada sumber semulajadi seperti garam laut dan debu tanah adalah tidak memudaratkan manusia. Jerebu nipis dan sementara yang wujud di kebanyakan bandar belum dibuktikan memberi kesan jangka panjang kesihatan pada penduduk. Namun, episod jerebu yang teruk boleh membahayakan kesihatan. Berdasarkan episod-episod jerebu yang dahulu, terdapat laporan peningkatan kejadian iritasi mata dan kerongkong serta kesukaran bernafas di kalangan mereka yang sensitif. Semasa berlaku episod jerebu, orang awam digesa supaya mengikut arahan / nasihat yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Bagaimana kita boleh kurangkan kejadian jerebu?

Pertama, hindari daripada membakar bahan buangan secara terbuka. Kebanyakan kejadian jerebu setempat disebabkan oleh aktiviti ini. Peningkatan kenderaan bermotor juga merupakan sumber utama zarah-zarah jerebu di bandar. Untuk mengurangkan jerebu, kenderaan perlulah diselenggara dengan baik disamping memilih bahan api yang rendah bahan cemarnya. Pembukaan tanah secara meluas hingga mendedahkan kawasan besar tanah tandus, bukan sahaja menyebabkan hakisan dan penurunan gred tanah, malah menyumbang satu sumber zarah terampai di atmosfera. Usaha ke arah penanaman semula pokok dan pembukaan tanah secara berperingkat boleh mengurangkan jerebu. Perlu diingat bahawa setiap individu memainkan peranan untuk mengekalkan kualiti alam sekitar sebagai warisan generasi akan datang.

Apakah peranan Jabatan?

MetMalaysia memantau keadaan atmosfera berhubung dengan cuaca disamping beberapa parameter yang berkaitan dengan kualiti udara ambien. Salah satu parameter yang diukur ialah kepekatan jumlah zarah terampai yang berkaitan secara langsung dengan keamatan jerebu. Parameter cuaca lain seperti ketampakan mengufuk, kelembapan bandingan dan halaju angin merupakan petunjuk penting dalam memahami fenomena jerebu dan meramal kejadian dan penyebarannya. Aktiviti pemonitoran dan penyelidikan yang dijalankan oleh MetMalaysia merupakan sebahagian daripada usaha negara dalam mengawal dan mengurangkan jerebu.

Kerjasama rapat di kalangan semua agensi kerajaan dan pihak berkuasa tempatan yang berkaitan serta media massa amat diperlukan semasa episod jerebu bagi memastikan semua data yang diperlukan dalam membuat keputusan diperolehi dan sebarang nasihat dapat disebarkan dengan cepat kepada orang awam. Di peringkat serantau, ASEAN telah memulakan Pelan Kerjasama ASEAN Pengurusan Pencemaran Rentas Sempadan untuk menangani isu-isu seperti jerebu rentas sempadan.


Gelombang Haba


Gelombang haba adalah satu tempoh dengan suhu tinggi yang luar biasa, melebihi suhu maksima purata harian dan keadaan cuaca yang agak panas, kelazimannya berlarutan hingga beberapa hari atau beberapa minggu. Terdapat beberapa implikasi yang signifikan yang disebabkan gelombang haba di antaranya penggunaan tenaga elektrik, sumber air, pertanian dan kesihatan orang awam dan di dalam kes-kes yang ekstrim, boleh menyebabkan kematian. Setiap negara mempunyai ambang nilai yang berlainan untuk menentukan satu kejadian gelombang haba iaitu berdasarkan suhu harian maksima jangka panjang dan juga data-data klimat yang lain. Di Malaysia, gelombang haba ditakrifkan apabila suhu maksima harian melebihi 37°C untuk tiga hari berterusan. Terdapat Empat peringkat di dalam pemantauan gelombang haba yang melibatkan suhu maksima harian di Malaysia yang dibangunkan oleh MetMalaysia seperti berikut:


Untuk Peringkat 2 dan 3, orang awam dinasihatkan untuk mengikuti arahan-arahan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa berkaitan dan mengikuti perkembangan keadaan cuaca yang dikeluarkan oleh MetMalaysia.


Hujan Batu


Hujan batu ialah satu bentuk kerpasan pepejal. Berbentuk bulat atau gumpalan ais tidak sekata yang dipanggil hujan batu, terhasil oleh awan ribut petir (Kumulonimbus). Di dalam awan-awan ribut petir ini, terdapat arus menaik dan menurun yang kuat. Pada paras ketinggian tertentu, suhu adalah di bawah takat beku dan air terpemeluwap pada debu-debu atau partikel-partikel lain yang dikenali sebagai nuklei kondensasi. Molekul-molekul air yang sangat sejuk terus terpemeluwap pada nuklei-nuklei kondensasi dan membeku, menghasilkan satu ketulan ais yang bertindak sebagai pusat air batu. Ketulan air batu akan terapung di dalam awan ribut petir disebabkan oleh arus menaik tetapi akan jatuh di bawah takat beku disebabkan oleh daya tarikan graviti. Ketika itu, partikel-partikel ais berlanggar dengan titisan-titisan hujan dan partikel-partikel ais yang lain dan mengumpul membentuk satu lapisan air atau agregat bersama membentuk satu gumpalan berais dan berbentuk duri. Akhirnya, ia terperangkap di dalam arus menaik dan melepasi lapisan takat beku, lalu lapisan baharu ini membeku. Air batu mengalami kitaran naik turun di dalam awan ribut petir tadi sehinggalah satu daripada dua keadaan berikut berlaku: Air batu mengalami satu arus menurun yang menolak air batu tadi ke permukaan bumi atau air batu tadi membesar sehingga satu saiz di mana ia terlalu besar untuk arus menaik mengatasi tarikan graviti, sehingga ia jatuh ke permukaan bumi. Kebanyakan ribut petir mengandungi air batu tetapi bukan semua ribut petir menyebabkan hujan air batu. Suhu di bahagian atas ribut petir adalah di bawah takat beku yang menyebabkan air batu terbentuk tetapi kadang kala air batu mencair sebelum ia jatuh ke permukaan bumi. Hujan air batu pernah dilaporkan berlaku di beberapa tempat di Negeri Selangor dan WP Kuala Lumpur.


Garis Badai


Garis badai ialah istilah yang digunakan bagi menjelaskan mengenai barisan ribut petir yang bergerak. Panjangnya boleh mencapai beratus kilometer dan mempunyai tempoh hayat selama beberapa jam yang dianggap lebih lama daripada komponennya ribut petir. Garis badai menghasilkan langkisau dan hujan lebat yang dahsyat serta meluas berbanding ribut petir individu.

Garis badai kerap dilihat semasa monsun Barat Daya di sepanjang pantai barat Semenanjung Malaysia dan kawasan pantai Malaysia Timur yang menghadap Laut China Selatan.

Apakah yang terjadi bila garis badai datang?

Jika anda tinggal di kawasan pantai barat semenanjung Malaysia

 • Anda dapat mencerap ciri pembentukan awan, iaitu jalur tebal awan kumulonimbus yang naik meninggi dan datangnya dari laut
 • Kelajuan angin meningkat secara mendadak menjadi langkisau semasa garis badai menghampiri.
 • Suhu turun dengan tiba-tiba.
 • Laluan garis badai kerap disertai dengan guruh, kilat dan hujan lebat.
 • Apabila ia sampai di daratan, haba pendam pemeluwapannya hilang dan ia juga melesap dengan cepat.
 • Keamatan curahan hujan berkurangan dan keadaan kembali normal kira-kira sejam kemudian.

Bilakah garis badai kerap berlaku?

Garis badai selalunya berlaku semasa menjelang subuh dan awal pagi serta paling kerap berlaku antara bulan April hingga November. Namun, garis badai kadangkala boleh terbentuk pada waktu petang dan bergerak ke daratan seiring dengan angin lazim.

Asal "Sumatras"

Sumatras ialah fenomena unik di pantai barat Semenanjung Malaysia.

 • Pembentukannya disebabkan oleh lokasi Kepulauan Sumatra di barat dan Semenanjung Malaysia di timur, terpisah oleh Selat Melaka yang sempit.
 • Semasa Monsun Barat Daya, angin Barat Daya bertiup merentasi banjaran gunung di Sumatra lalu menghasilkan gelombang gunung di sebelah teduh angin dan mengakibatkan ketidakstabilan atmosfera
 • Air laut di Selat Melaka yang relatifnya panas memberikan sumber kelembapan dalam pembentukan olakan.
 • Dalam atmosfera yang ketidakstabilannya tinggi, awan guruh terbentuk di tempat berkenaan dan bergabung menjadi garis badai.
 • Apabila ia sampai di daratan, haba pendam pemeluwapannya hilang dan ia juga melesap dengan cepat.
 • Garis badai bergerak ke arah Timur Laut dipandu oleh angin Barat Daya ke kawasan pantai Barat Semenanjung Malaysia.

Garis Badai berbahaya

Garis Badai menandakan suatu kawasan ketakstabilan ekstrim dan golakan ganas. Sel ribut petir yang terbenam dalam badai boleh menghasilkan kilat, hujan lebat yang membawa banjir kilat, dan angin kencang. Dalam kes yang buruk, ia boleh menyebabkan kecederaan dan kehilangan nyawa disamping kerosakan harta benda.

Garis Badai berbahaya kepada operasi penerbangan kerana:

 • Ricih angin yang kuat dalam awan telah banyak menyebabkan nahas maut.
 • Arus menurun dan menaik dalam awan adalah berbahaya kepada pesawat ringan yang tidak dilengkapi dengan peralatan canggih bagi mengesannya.
 • Ledakan menurun dari dasar awan boleh mempengaruhi penerbangan pada aras rendah terutamanya semasa pesawat mendarat.

Garis badai dan banjir kilat

Disebabkan oleh hujan berkeamatan tinggi, kawasan rendah dan kawasan sistem pengairan buruk mungkin mengalami banjir kilat apabila dilanda garis badai.

Pada akhir 1996, banjir kilat telah melanda Pulau Pinang dan Seberang Prai yang di sebabkan oleh badai yang terbentuk di utara Selat Melaka yang bergerak cepat ke pedalaman di waktu pagi. Banjir ini telah mengakibatkan banyak kerosakan harta benda dan kemudahan awam. Jumlah curahan hujan merupakan yang tertinggi pernah direkodkan.


Belalai Air


Pada amnya, bebalai air adalah sejenis tornado yang berlaku di atas air. Ia adalah satu pusaran turus yang kuat (kebiasaanya kelihatan seperti awan corong) yang berlaku di permukaan air laut dan kebanyakannya di kawasan-kawasan Tropika dan Sub-Tropika. Ia bersambung dengan awan towering Kumulus atau awan Kumulonimbus semasa keadaan cuaca buruk seperti ribut petir. Kebanyakan belalai air tidak menyedut air dan ia tidak sekuat tornado di kawasan daratan. Belalai air bersaiz kecil, mempunyai hayat yang pendek sehingga puluhan minit dan melemah apabila menuju ke pantai.

Turus yang kecil atau corong itu sebenarnya ialah titisan-titisan air di dalam pusaran udara. Apabila udara berpusar and menaik, udara hangat menyejuk dan kondensasi wap air berlaku, membentuk corong awan yang kelihatan. Kejadian belalai-belalai air pernah dilaporkan di perairan Malaysia seperti di Pulau Pinang, Kedah, Perak, Sarawak, Sabah dan WP Labuan.


Tornado


Tornado dan siklon tropika adalah dua fenomena cuaca yang berbeza dari segi saiz, jangka hayat dan tempat di mana ia terbentuk. Tornado mempunyai saiz pada skala ratusan meter, jangka hayat beberapa minit dan terbentuk di darat manakala siklon tropika mempunyai saiz hingga ratusan Kilometer, jangka hayat beberapa hari dan terbentuk di laut.

Tornado ialah satu turus pusaran angin yang kuat dari awan ribut petir ke permukaan bumi. Tornado terbentuk dari ribut petir ganas yang luar biasa dicirikan dengan kehadiran satu meso-siklon; satu pusaran menegak ke atas yang berterusan dan mendalam. Ribut petir jenis ini boleh berlaku di mana sahaja di dunia ini sekiranya keadaan awal yang bersesuaian seperti keadaan atmosfera yang sangat tidak stabil dan lembap. Corong awan ialah awan yang berbentuk corong dari titisan-titisan air yang terkondensasi, berkaitan turus pusaran angin dan mula terbentuk dari dasar awan Kumulonimbus atau awan Kumulus jenis menara dan tidak menyentuh tanah atau permukaan air. Sekiranya awan corong menyentuh tanah, maka ia menghasilkan tornado.

Kerosakan daripada tornado adalah disebabkan oleh angin kencang yang dihasilkan. Kebanyakan tornado menghasilkan kelajuan angin kurang daripada 180 Kmsj dan di dalam kes yang ekstrim, kelajuan angin boleh mencapai 480 Kmsj. Kelajuan angin yang tinggi boleh menerbangkan kenderaan, memusnahkan rumah dan kesan-kesan lain yang disebabkan oleh serpihan yang berterbangan. Ramalan kejadian dan pergerakan tornado adalah sukar disebabkan oleh saiz tornado yang kecil dan jangka hayat yang pendek. Di Malaysia, tornado pernah direkodkan di Kedah di antara bulan Oktober dan November 2014.

Bagaimanakah tornado dikategorikan?

Tornado dikategorikan menggunakan Skala Intensiti Tornado Fujita yang dipertingkatkan iaitu berdasarkan kepada kerosakan. Skala tornado ini dinamakan menggunakan nama penciptanya iaitu Ted Fujita, yang membangunkan skala asal dalam tahun 1971. Kedua-dua skala asal dan yang dipertingkatkan mengkategorikan tornado berdasarkan kekuatan dan keluasan. Dari tahun 1971 hingga 2007, Skala Fujita telah digunakan dan peningkatan Skala Fujita telah digunakan selepas itu. Peningkatan Skala Fujita adalah seperti berikut :-